arrow-rightauthorcartchecklistchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclockclosecouponcredit-cardcustomer-logoutdashboarddownloadedit-accountedit-addressexpress-deliveryfilterflaghappyinterviewminusmoney-back-guaranteeorderspackageplussadsearchsendtoggle-downwarningzoom
Keresés
Generic filters
Hírek

Egy prémium medence napjainkban már nem számít luxus kiegészítőnek, de előfordulhat, hogy akár többszörösébe is kerül a fenntartása, mint amennyit valójában szükséges lenne ráköltenünk. A technológia ebben a szektorban is rengeteget fejlődött az elmúlt években és szerencsére már olyan korszerű medencegépészet áll bárki rendelkezésére, mellyel nem kevés pénzt lehet spórolni! 

Érdemes pár tanácsot, tippet betartani, és megfogadni a szakértők véleményét a gazdaságos, hosszú távú fenntartás érdekében. 

CÉLUNK A TISZTA, FRISS ÉS MINŐSÉGI VÍZ

A medence vize álló helyzetben pang és forgatás nélkül folyamatosan romlik a minősége. Keringetés nélkül olyan nem kívánatos élőflórák alakulhatnak ki benne, melyek algásodáshoz és a víz opálosodásához vezethetnek. Kevesen tudják, hogy megfelelő karbantartással és szűréssel akár évekig nem kell cserélni a medence vizét, hiszen a rendszeres teljes csere gazdaságtalan és környezeti szempontból sem a legjobb megoldás. Ezért mára már alapvetés minden medencéhez egy megfelelő szivattyú, mely mozgásban, vagyis frissen tartja, keringeti a vizet és megszűri benne az apró szennyeződéseket a homokszűrőn keresztül. Kültéri medencék esetén a mechanikai szennyeződések tisztításához is szükséges, ilyenek lehetnek például a bogarak, falevelek vagy virágszirmok. Egy kisebb medencében is érdemes naponta legalább háromszor átforgatni a vizet. Meg kell nézni, hogy a vízforgató szivattyú hány m3/perc vagy m3/óra forgatásra képes, és ehhez mérten lehet kiszámolni, hogy mennyi idő szükséges a napi háromszori átforgatáshoz.

Tiszta medence

Persze nehéz elképzelni, hogy egy naponta több órát működő eszköz ennyire gazdaságos, pedig a korszerű medence szivattyúkról fontos tudni, hogy nagyon kevés energia igényük van és mindemellett még csendesek is, tehát nem egy naphosszat hangoskodó eszközről van szó. 

Azt hogy mekkora szivattyú szükséges egy medencéhez elég összetett számítás alapján kapjuk meg. Meg kell vizsgálnunk, hogy a medence beltéri vagy kültéri, hogy hányan fogják használni, és hogy hány köbméter víz lesz benne. Fontos az is, hogy lesz-e fedés rajta és, hogy süllyesztett vagy feszített víztükrű-e. Érdemes és sokat lehet azzal spórolni, ha ezzel kapcsolatosan egy szakemberrel egyeztetünk. 

És most beszéljünk a számokról! A vízforgató szivattyúk fogyasztása 200 W-tól 2500 W-ig is terjedhet. Egy kültéri medencénél, ha csak keringetésről beszélünk fogyasztás alapján 35-50 000 Ft közötti havi kiadásra lehet számítani. 

Egy medence vízforgató rendszere beltéren 6-8 órát működik, kültéren 24 órát. Ez napi szinten rengeteg energiát jelent, ezért fontos hogy energiahatékony konstrukciót válasszunk. A régebbi szivattyúkról elmondható, hogy akár egész nap a maximális teljesítményen üzemelnek. Ezzel szemben az új fordulatszám szabályozóval rendelkező eszközök 60 percig alacsony teljesítményen forgatják a vizet 3 percig pedig maximumon, ezért nagyon hatékony és alacsony az energiafogyasztásuk. Tehát egy cserével, akár havi 80% is spórolható. A fordulatszám szabályozóval rendelkező szivattyúk, drágábbak, azonban a ráfordított összeg körülbelül egy év alatt megtérülhet! 

AMI MÉG ELENGEDHETETLEN

A szivattyú minden esetben párosul egy homokszűrővel! Ez tulajdonképpen egy műanyag tartály, amibe speciális kvarc homok van, ez teszi lehetővé a szűrést. Egy ilyen eszköz is hosszútávú, hiszen egy minőségi homokszűrőt, akár 10-15 év után szükséges cserélni.

Ez persze nem egyenlő azzal, hogy nem kell heti vagy havi szinten karbantartani. Egy mérő mutatja az eszközön mikor szükséges takarítani, hiszen eltömődhet, ami miatt csökkenhet a hatásfoka. A kvarchomokot 4-8 évente szükséges benne cserélni. Az alábbi cseretöltetek érhetőek el nálunk. 

MIRE VAN MÉG SZÜKSÉG A FUNKCIONÁLIS MŰKÖDÉSHEZ?

A vízforgató rendszer egyik alapvető eleme a váltószelep, mely összeköti a csatornát, a medencét, és a homokszűrőt. Lényege, hogy egy elosztóként szolgál, hiszen többfajta irányba tud menni a gépészeten belül a víz. Ezzel tudunk különböző irányokat beállítani manuálisan. Ilyen irány lehet a szűrés, ha például eltömődik a homokszűrő akkor a visszamosatás, vagy az ürítés. Négy és hat állású váltószelep létezik. A négyállásúban értelemszerűen kevesebb funkció van ezért mi inkább a hat állásút ajánljuk. A hat állású váltószelepek közül kattints ide, ha kíváncsi vagy milyen típusok érhetőek el webárruházunkban.

A manuális váltószelepek ára tizenöt és huszonöt ezer forint körül mozog, azonban létezik már automata rendszer is, amelyet nem a felhasználónak kell állítania. Ez egy exkluzív termék, melynek ára háromszáz és ötszázezer forint közé tehető, strandfürdők számára különösen jól alkalmazható.

AMI BIZTOSÍTJA A TÖKÉLETES HŐFOKOT

Már sokféle fűtő eszköz elérhető, melyeknek célja, hogy meghosszabbítsanak egy-egy szezont. Az eszköz kiválasztásánál nagyon fontos szem előtt tartani, hogy mekkora a medence, hogy kültéri vagy beltéri-e és hogy hány fokos víz a számunkra ideális. 

Ezután fontos megállapítani, hogy milyen hőforrást használnánk fel hozzá, és hogy sós vagy vegyszeres medencéhez szeretnénk-e alkalmazni.

Főbb típusai:

  • Kazánra köthető hőcserélő
  • Szolár hőcserélő
  • Kombi hőcserélő
  • Elektromos fűtés

 

A TELJES ÉLMÉNY ÉRDEKÉBEN

Egy medence használható sportra, kikapcsolódásra, ellazulásra, szórakozásra. Ennek érdekében több olyan élményelem is rendelkezésre áll már, ami lehetővé teszi, hogy több funkciót is betölthessen. Ezek az alábbiak: 

ELLENÁRAMOLTATÓ

Ez az eszköz az egy helyben úszásra kínál megoldást egy kisebb medencében. Ez tulajdonképpen egy befúvó, mely áramlást képez a medencében, ezáltal hosszabb ideig tudunk egy helyben úszni. Erre, akár egy masszázs cső is szerelhető. 

HIDROMASSZÁZS

Többféleképpen is ki lehet alakítani a medencén belül. Lehet ez egy kisebb pad, sarok, vagy egy teljes rész is. A hatást úgynevezett jat-ekkel szokták elérni. Az ár, a típus, a kialakítás és a jat-ek száma is attól függ, hogy egyszerre hány fő szeretné használni. A hidromasszázs is egy szivattyú által jön létre, mely vizet nyom be és ezzel masszíroz. Akár 4-8 jet-et is meg tud hajtani egy szivattyú. 

LEVEGŐ KOMPRESSZOR

Ez tulajdonképpen alulról jövő buborékokat hoz létre. Kombinálható a hidromasszázzsal is, de mindkettő jól működik a másik nélkül is. 

HOGYAN LESZ EZ EGY HOSSZÚ TÁVÚ BEFEKTETÉS

Egy jó minőségű szivattyú, rendszeres karbantartással és tisztítással, akár 10-15 évig is kifogástalanul működik. 

A szakértőink tapasztalatai alapján érdemes legalább 3-5 évente szervízbe vinni egy alapos átvizsgálásra. Ezek a gépek már nagyon könnyen kiszerelhetőek, a medence vizét sem szükséges leengedni az eszköz kiemeléséhez. A szerviz alatt csak a szükséges elemeket cseréljük, de azt is minden esetben egyeztetve az ügyféllel. Az átvizsgálást szezonon kívül a téliesítés idején érdemes megejteni. Amennyiben ezzel kapcsolatosan időpontot kérne, kattintson ide.  

Medence gépészet javítás

Ezenfelül nagyon fontos 2-3 hetente az előszűrőt kitisztítani. 

A túlzott vegyszerezésre vagy sózásra is érdemes odafigyelni, hiszen ezek is kárt tehetnek a medence gépészetében. Amennyiben a vegyszerezésnél a sóbontós megoldást akarjuk használni, fokozottan ügyelnünk kell a megfelelő rendszerelemek használatára, hiszen ekkor agresszívabb vizet állítunk elő és erre érzékenyek lehetnek az eszközök. Olyan csövezést és szivattyút kell választani, ami elbírja ezeket a körülményeket, ilyen például az Espa Silen szivattyú. 

A hosszú távú működés fenntartásához kiemelten fontos a megfelelő fagyvédelem. A téliesítés során vízteleníteni kell az összes fagynak kitett csövet és befúvót. Minden esetben ki kell üríteni a szivattyút, a homokszűrőt és a medence gépészetébe jutó csöveket. Ehhez rendelkezésre áll egy leürítő csavar vagy szelep, de ha biztosra mennénk le is lehet szerelni a fagy idejére a teljes szivattyút. Ezek elengedhetetlen lépések, hiszen újraindításnál a fagy miatt keletkező nyomás, akár tönkreteheti a teljes gépészetet, ezzel több százezres kárt okozva! A medencét viszont továbbra sem szükséges leengedni, télen sem! Ekkor nem kell a pangástól, algásodástól tartani, hiszen a vizet nem éri úgy fény, vagy hő mint a szezon idején, illetve már több nagyon hatékony téliesítő folyadék elérhető, mely gátolja a víz minőségének romlását fagy idején is. 

Tavasszal, még a használat előtt nagyon fontos ismét átmozgatni, megfelelően vegyszerezni és megtisztítani a medence vizét.

PLUSZ EGY TIPP!

Amennyiben medence gépészeti eszközöket szeretnénk vásárolni érdemes számolni egy kármentesítő szivattyúval is. Ez általában a gépészeti aknába kerül be, terepszint alatt a medence mélységében. Kevesen tudják, hogy sok irányból érheti veszély a szivattyút, a kármentesítő bármilyen nem várt probléma esetén (például csőtörés) automatikusan elindul és kiszivattyúzza az aknából a csatornába a vizet elkerülve ezzel a teljes rendszer beázását. Ára hatvan és nyolcvanezer forint között mozog, de ezt semmiféleképpen nem érdemes megspórolni, hiszen ha esetleg „megúszna” a rendszer, akár többszörösen is visszahozhatja az árát.  

Mondja el véleményét cikkünkről!